Ohlasy účastníků na letošní TČZ a Letní recall


Ve dnech 14.-18. 9. jsem jakožto jedna z 10 vybraných studentů z celé České republiky měla tu možnost se zúčastnit Týdne čistých zubů.

Byla to skvělá příležitost ke zdokonalení jak teoretických znalostí, tak hlavně praktických dovedností v oblasti prevence vzniku zubního kazu a onemocnění měkkých tkání dutiny ústní.

Jakožto studentce zubního lékařství a budoucí zubní lékařce mi kurz nabídl jiný pohled na stomatologii a péči o pacienty. Věřím, že tento přístup ve své budoucí praxi co nejlépe využiji a nabídnu tak svým pacientům možnost, jak vzít zdraví jejich dutiny ústní do vlastních rukou a ulevit tak nejen jejich peněžence (což je v dnešní době poměrně často zmiňované téma), ale hlavně jejich zubním tkáním.

Protože důkladná výuka prevence na školách zatím pořád chybí, je skvělé, že členové Společnosti preventivní stomatologie dávají každý rok možnost deseti studentům zúčastnit se tohoto kurzu zdarma. Pro všechny je to přínosný týden nabitý informacemi v podobě přednášek a praktickými cvičeními.

Děkuji tedy všem, kteří mi účast na Týdnu čistých zubů umožnili a také děkuji všem, kteří se nám v průběhu kurzu věnovali! Přístup všech instruktorů byl velmi přátelský a osobní, věnovali nám spoustu svého času a také to nejdůležitější – „know-how“.

Alžběta Černá

studentka Zubního lékařství

Kolegové, přátelé!

Mám letos takové krásné výročí. Je to 10 let co jsem poprvé absolvovala TČZ s celým svým pracovním týmem! Na týden jsme zavřeli ordinaci a vyrazili si čistit zuby. Spousta kolegů-lékařů- na mne tehdy zděšeně koukala a ťukala si na čelo…

Byl to před těmi 10 lety naprosto úžasný týden na Skaláku. Předčil všechna moje očekávání. Získali jsme plno tolik potřebných informací a k tomu jsme si užili společně jako tým neuvěřitelnou spousta legrace. Bylo nás tehdy šest, dva lékaři, dvě sestry , dentální hygienistka a dokonce s námi jela i recepční. Jsem totiž zastánce toho, aby celý tým komunikoval s pacientem stejně, aby na něj měl stejné požadavky. Velmi se nám to vyplatilo a vyplácí dodnes. Od té doby jsme členy SPS a jezdíme pravidelně na recally, pojali jsme je jako náš team building. Během těch deseti let se stala spousta věcí, je nás v týmu už více a mění se jeho složení, ale stále máme jedno společné: Umíme si všichni profesionálně čistit zuby. Myšlenky a školu SPS se snažím šířit dále. Kolega založil svou vlastní praxi a celému týmu také umožnil se takto vzdělat.

Jsem moc ráda, že letos se na TČZ také přihlásila moje kolegyně se svým týmem z Ostravy a kolegové z krnovské kliniky.

Což je pro mne důkaz toho, že se NÁŠ model prevence začíná rozšiřovat.

Je třeba začít ve vlastních řadách, učit sebe a svůj tým prevenci na vysoké úrovni a tu pak můžeme šířit mezi pacienty!

Na recally jezdí řada dentálních hygienistek, které umí ITop a jejich zaměstnavatel-lékař toto nikdy nezažil a na vlastni kůži nepocítil, což je strašná škoda! Nejen pro dentální tým ale i pro jejich pacienty.

Trvalo mi několik let než jsem svou kamarádku a kolegyni v jednom přesvědčila přijet. Také nejprve nechápala, co na TČZ celý týden s kartáčky děláme, i když jsme zubaři. Ale už po jednom odpoledni změnila názor. Myslím, že tohle je cesta: Nejprve rozšířit mezi odborníky, studenty a pak dále mezi rodinu a pacienty.

Čistý zub nemůže onemocnět a zdravá dutina ústní je základ zdraví celého těla!

TČZ není jen o čištění. Je to čas strávený v přírodě a v dovolenkovém duchu.

Dopoledne jsou přednášky a odpoledne praktické individuální čistění, ale i tak zbývá spousta času na výlety, sport a relax.

Jedním ze zlatých hřebů, na který se všichni těšíme, je vždy tematický večírek v maskách, letos na téma „Muži za ženy a ženy za muže“. Tato čtvrteční akce utuží náš kolektiv snad nejvíce, protože už dlouho dopředu vymýšlíme a kombinujeme, v čem bychom tak na karneval šli. Nezřídka to doplní nějaká vtipná sázka, která se z karnevalu přesune až do ordinace.

Letos jsme vyzkoušeli nový hotel v Kraskově nedaleko Sečské přehrady a všichni byli nadšeni. Je zde wellness, beachvolejbalové turnaje, tenisové kurty, minigolf, ranní jóga a fitness hřiště. Hodně času jsme strávili na procházkách v lese a při houbaření.

Hotel je kids and dog friendly.

MUDr. Kateřina Pražáková

Dentální studio KPD, Ostrava

A mrkla bys mi na kartáček…?

15 užaslých, od slunce přismahlých tváří na mě zvědavě a napůl nevěřícně kouká přes své orosené půllitry v posledních zbytcích dusna babího léta. V salonku je ticho, že by slyšel padnout špendlík. Po chvíli zamyšleného mlčení se ozve tmavovlasá dívka: „Takže ta pasta je vlastně zbytečná…?“ „No ta na zuby rozhodně…“, slyším se odpovídat. „Někdy až kontraproduktivní.  Nejdůležitější je správný kartáček, technika a každodenní používání mezizubního kartáčku správné velikosti.“ „Jak jako správné velikosti? Kupuju si jednu velikost v DMku.“, opáčí překvapeně velitel výpravy sportovního kurzu.

Pokud si právě říkáte, že není nic lepšího, než jet na výlet se střelenou zubařkou, která svůj obor cpe každému na potkání, musím vás zklamat – vyžádali si přednášku na téma péče o chrup sami, bez nátlaku nějakého zubařského fanatika. J A mě v té chvíli vážně mrzelo, že jsou takto zajímavé a přínosné informace tak trochu ‚podpultovka‘. 

Na kurz ‚týden čistých zubů‘ (TČZ) jsem se dostala náhodou, skrze studentskou soutěž. Vůbec jsem netušila do čeho jdu a tak přišlo neskutečně pozitivní překvapení v podobě intenzivního a praktickými zkušenostmi nabitého týdne. Jsem moc vděčná celému týmu odborníků, kteří se nám po celý týden věnovali, za všechny informace a péči a také za to, že tento boj za lepší zítřky ve stomatologii vůbec vedou.

Jestli jste si vždycky mysleli, že o čištění zubů víte již vše a že si čistit zuby umíte, nebo že je zubní kartáček naprosto nezajímavá a fádní pomůcka (nedejbože, že jsou všechny stejné!!!  J), pak opravdu potřebujete přijet. Je sice trochu zklamání zjistit, kolik toho člověk vlastně dělá desítky let špatně, ale nakonec zajásáte, že jste prozřeli.

Jasně. Ne všichni pacienti, kteří si od vás v ordinaci nově nabyté informace vyposlechnou je nakonec opravdu budou aktivně využívat. Někteří jsou leniví, některým je to jedno a někdo jiný zkrátka pro další starosti zapomene. Někde v nich však to zaseté semínko zůstane. A především existuje velká skupina těch, kteří se o své zdraví upřímně zajímají a chtějí se o sebe starat správně. Takoví lidé by měli mít možnost mít k těm správným informacím, skrz odborníky, přístup.

Věřte – není lepšího závěru konverzace v dobré společnosti, než když se na vás známý široce usměje a poděkuje za informace, které slyší v padesáti poprvé, a nakonec se plaše optá „… A mrkla bys mi na kartáček?“

Pavlína Kociánová, účastnice TČZ 23

Dobrý den, vážení instruktoři iTOPu, organizátoři,

tímto způsobem bych ráda poděkovala za možnost účastnit se kurzu Týden čistých zubů 2023. Měla jsem to štěstí, že jsem byla mezi 10 studenty, co tento kurz vyhráli. Přijde mi to, jako skvělá šance umožnit tento kurz i studentům, kteří si to většinou z finančních důvodů nemůžou dovolit.

Byla to bezvadná zkušenost a celému týmu instruktorů i organizátorů bych chtěla poděkovat za skvělý týden, který se nesl ve velmi přátelském duchu. Je velmi obdivuhodné, jak při své praxi se věnují i této důležité stránce, a to učit odborníky či studenty správným technikám čištění. Celý kurz mi dal mnoho znalostí, zkušeností a těším se až to budu aplikovat ve své vlastní praxi. Moc se mi líbilo, jak MUDr. Sedelmayer při přednáškách říkala, že studenti zubního lékařství 1. LF mají i tento koncept praktických cvičení povinný v rámci výuky, jen je škoda, že se takhle nevyučuje na všech školách. Myslím si, že by to všichni studenti vřele uvítali, já určitě ano.

Ještě jednou moc děkuji za skvělý týden a těším se na další setkání v rámci recallů!

Kristýna Marelová, studentka dentální hygieny

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *